Cessna 172 cockpit otthon

Építsünk szimulátort

Dupla enkóder #2 (tokozás + kapcsoló)

2019. június 17. - C172Peti

Vegyünk két olcsó enkódert, ami nem rendelkezik nyomógombbal és nincs fémtokozás az alján. Középpontosan átfúrva bele tudunk rakni egy tengelyt és már kész is a dupla enkóderünk. Egy korábbi videóban megmutattam nagyjából hogyan is csináltam, de akkor még a tokozással nem foglalkoztam.

Az épülő C172 szimulátor műszerfalán található rádió panel az egyik hely, ahol szükségem van rá. Ehhez jön még, hogy ott a középső gombot kapcsolóként is tudnom kell használni. Ha be van nyomva, akkor 8.33kHz-es, kihúzott állapotban pedig 25kHz-es léptékkel kell tudnom állítani a frekvenciát (de pl. az ADF-nél is kell majd, ott a második illetve harmadik számjegyet állíthatom vele).

double_rotary_encoder_with_switch.jpg

Próbáltam a tokozást szerelhetővé tenni, de azzal a méretei mindig elszálltak. Ezért első körben egy olyan megoldás készült, ahol az elemeket össze kell ragasztani. A terveket Fusion 360 -al készítettem, az STL-eket szívesen megosztom, ha igény van rá, bár még nem vagyok benne biztos, hogy ez lesz a végleges verzió.

doubleencoderwithswitch_coversketch.jpg

Jelenleg úgy, áll, hogy a teteje és az alja voltaképp ugyanaz. A lapján levő furat épp akkora, hogy az enkóder fém része kis szorulással átmenjen rajta. A téglalap kivágást tartalmazó oldalán az alsó furat a kapcsoló helye. Az összerakást célszerű a kapcsoló csavarozásával kezdeni.

doublerotarywithswitchback.jpg

A másik két oldala egyforma, a furatok rajta csak azért vannak, hogy belássak oldalról is, mi történik odabent. Nincs jelentősége, ha véglegesítem lehet azokat meg is szüntetem, így azokon az oldalakon több lehetőség lesz majd a rögzítésre. Az enkóderek lábainak egy oldalt teljesen szabadon hagytam. Egyrészt így könnyebb összeszerelni, másrészt az alsó enkóder mozog a kapcsolási lehetőség miatt, kell a hely a forrasztásnak és a vezetékeknek. 

doublerotarywithswitchfront.jpg

Ez így, ebben az összeszerelésben használhatónak tűnik és nem foglal sok helyet (a műszerfal mögé eső része kb. 60x25x25mm). Egyetlen gondolkozós dolog maradt még: a tengely. Első körben arra gondoltam, hogy egy szög tökéletesen megteszi. Ez valóban jó is lett volna, amíg nem alakítottam ki, hogy kapcsolható legyen. Most viszont legalább egy 60-as szög kell bele, hogy a két állító gombot rá lehessen szerelni. A 60-as szögnek viszont 3mm az átmérője, ami meg sok. Az enkóder műanyag részét átfúrva a 2mm átmérő ami még "kényelmes", így lehet a felső enkóder (külső tekerő gomb) rögzítő részét használni. 

rotary_knob_fix.jpg

3mm-es átmérővel fúrva már átszakad a lapított rész, ami annyit tesz, hogy a külső gomb is érintkezhet a belső tengellyel. Szóval itt még a feladat, hogy egy fém tengelyt találjak, ami legalább 60mm hosszú, de az átmérője nem nagyobb, mint 2mm. Hústű, vagy kötőtű esélyes lehet, szétnézek hamarosan, jó lesz-e valamelyik.

 ... és a végére egy kis összefoglaló videó:

A bejegyzés trackback címe:

https://repszim.blog.hu/api/trackback/id/tr5214897410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.