Cessna 172 cockpit otthon

Építsünk szimulátort

Építsünk szimulátort

Annunciator - a panel

2019. április 19. - C172Peti

Elérkezett a pillanat, amikor kimondható végre, hogy a hibajelző panel 1.0-ás verziója elkészült.

panel_index.jpg

Hosszú út vezetett idáig. Végülis lett egy cellákra osztott keret nyomtatva fehér PLA anyaggal, amit egy rétegben átfújtam fekete matt szórófestékkel némi zsírtalanítás után. Mivel mindenféle csiszolást, tapaszolást nélkülöztem, nem lett a legszebb, viszont gyakorlatilag semmi nem látszik belőle a színét leszámítva, így nem igazán számít.

annunciator_panel_keret.jpg

Ezek után próbanyákra a megfelelő helyre beraktam sárga és piros ledeket.

annunciator_ledek.jpg

Majd jöhetett a forrasztás. Ahol a ledek a nyákra forrasztottam, oda forrasztottam a szalagkábel vezetékeit is. Mivel 8+3 mm vastagság állt rendelkezésre (8mm-es rétegelt lemez a műszerfal, mögötte pedig ott a monitor, 3mm pedig a keret maga, hogy kiemelkedjen a műszerfalból), ezért oda már sehogy nem fért el szalagkábel csatlakozó. Majd mehetett is be a keretbe.

annunciator_keret_panel.jpg

Ezután kis módosítás a breadboardon korábban összerakott áramkörön (a több led miatt több ellenállás, illetve az egyszerre világító ledek összekötése), és mehetett is az első bekapcsolás teszt.

 annunciator_vilagito_ledek.jpg

 Aztán jött az előlap. Itt sokmindent próbálgattam. Az alap ötlet az volt, hogy írásvetítő fóliára nyomtatás, majd hátulról átvilágítás jó lesz. Az a gond ezzel, hogy a festék annyira nem telít, így átvilágítja az egészet, nem csak a kihagyott részt (a betűket). Ráadásul annyira áttetsző maradt, hogy a szöveg olvashatatlan volt.

Aztán próbálkoztam azzal, hogy két fóliát összeragasztok (az egyiken tükrözve volt a nyomtatás). Mivel a fóliáról könnyen lejön a festék, ezért összeragasztottam két fóliát a festékes részével.

panel_festek_elmosodik.jpg

Mint látható, ez maga a katasztrófa. A festék elmosódott, ráadásul össze sem ragadt, még egy óra múlva is simán elcsúszott a két felület egymáson. Ekkor jött a másik, kicsit házgyári ötlet. Széles celluxszal leragasztottam a festékes részét a fóliának és így ragasztottam össze őket.

annunciator_duplafolia.jpg

annunciator_cellux_folia.jpg

Valamivel talán jobb eredményt kaptam, mint egy réteg esetén, de közel sem az igazi. Egy sötét plexit elérakva valószínűleg a probléma meg lett volna oldva, ennek híján viszont kipróbáltam, mi van akkor, ha hozzárakok egy sima papírra nyomtatott példányt.

annunciator_duplafolia_papir.jpg

Az eredmény meglepően jó lett, úgyhogy gyorsan hozzá is ragasztottam. Ennek egyetlen hátránya, hogy a betűk így fehéren látszódnak, amikor nem kap háttérvilágítást, de ez jelen esetben egy elfogadható kompromisszum. 

annunciator_full_off.jpg

annunciator_full.jpg

Még az elektronikáját kell átköltöztetnem a breadboardról egy nyákra és ez a fejezet egy időre lezáródik, jöhet a többi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://repszim.blog.hu/api/trackback/id/tr3514775612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása