Cessna 172 cockpit otthon

Építsünk szimulátort

Építsünk szimulátort

Műanyagból fémet - Krómfestés azaz alkímia alapfokon

2018. november 28. - gabrie77

Napjainkban a fémek és megmunkálásuk túlságosan is költséges dolog, arról nem is beszélve, hogy otthoni megvalósításukhoz milliós gépekre van szükség. Talán ezért is terjedt el a 3D nyomtatás, aminek segítségével néhány óra leforgása alatt a számítógépes modellből, kézzelfogható prototípust kaphatunk. A technológiából adódóan, a legyártott műanyag alkatrészeknek ritkán van fémes hatásuk, ezért amikor azt a kérést kaptam, hogy a gyújtáskapcsoló kilátszó elemeit varázsoljam krómszerűvé, apró nyomozásba kezdtem.
Az internet és legfőképpen az ott posztoló makettező társadalom segítségét kértem, és így bemutathatom nektek, miként születnek a fémhatású festések.

kromfestes.jpgPár dolog amire szükségünk lehet

A következő néhány elemi lépés után majdnem sikerült megcsinálnom a kívánt felületet:

  • Csiszoljuk, majd polírozzuk simára a felületet. Én egy filléres boltban beszerezhető körömreszelő készletet használtam
  • Zsírtalanítsuk és alapozóval alakítsunk ki a festékek számára jól tapadó alkatrész felületet. Én ehhez Revell Clean folyadékot használtam, de szerintem a mosószeres víz is elég lett volna. Az alapozáshoz vízbázisú alapozót választottam, ami passzol a festékhez.
  • A legfontosabb rész következik! Minden fémszerű felület előtt fekete fényes festéket kel alkalmazni. Később ez a felület fogja megadni az összefüggő és homogén csillogást. Én picit ezt ronthattam el, na nem a festékválasztás volt a gond (Vallejo Nato Black), hanem türelmetlen voltam, és nem vártam meg a teljes száradási időt.
  • Fém színű festék az utolsó előtti rétegünk, aminek a felvitelét nagyon vékonyan kell megoldanunk, majd utána a felület megóvása érdekében fényes átlátszó lakkot vessünk be.

Rövid összefoglaló videó az első próbálkozásomról

Tanulság az született bőven: A legfontosabb, hogy minden rétegnél várjuk meg, hogy jól megszáradjon. Továbbá érdemes magasabb fényű fekete festéket alkalmazni. Az alumínium szín túlságosan sötét, ami amolyan olcsó budipapírtartó felületet eredményezett, ezért hamarosan újra megpróbálom ezüst festékkel. Már le is csiszoltam az első próbálkozás eredményét, és ha jobb lesz a második példány, akkor arról is beszámolok.

A bejegyzés trackback címe:

https://repszim.blog.hu/api/trackback/id/tr8214396450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lenörd hofstadter 2018.11.29. 08:02:21

Na, végre valami új. Kösz a fekete tippet.

Amúgy aki ezt majd használja, nem gondolt arra, hogy ezt a felületet néhány hét alatt legyalulja a kulcs hegyével?

gabrie77 2018.11.29. 13:18:56

@lenörd hofstadter: Valóban igazad van, nem egy "örök élet" megoldás. Amivel késleltetni tudjuk az elhasználódást, az csak az lehet, hogy nem használjuk sokat :) Szóval a terv, hogy a kulcs nem nagyon lesz kivéve. Amúgy meglepő, de a vékony lakk réteg elég kemény felületet biztosít neki, szóval azzal is nyertünk pár hónapot.
süti beállítások módosítása