Cessna 172 cockpit otthon

Építsünk szimulátort

Építsünk szimulátort

A műszerfal 3D terve

2019. január 27. - C172Peti

A műszrefalról eddig nem volt 3D terv, mert nagy lendülettel felrajzolásra került a faanyagra és már meg is munkáltuk. Mivel csak egy része van kész, a továbbhaladáshoz mégiscsak kell valamiféle terv, így jöhetett egy kis reverse egineering... A lényeg, hogy van most már terv, ráadásul így dokumentálva is lett, hátha jól jön még valakinek.

muszerfal_front.jpg

A műszerfal két nagy részből áll, van egy 8mm-es rétegelt lemez, amiből a műszerek körei vannak fent kivágva és van egy 18mm-es bútorlap, ami a monitorokat foglalja keretbe és adja a műszerfal alját.

muszerfal_back.jpg

A kormány rúdja valahol be kell, hogy menjen a műszerfal mögé. Egy C172-ben ez a fordulatszámláló mellett történik, amit mi sajnos nem tudunk megtenni, mivel nekünk ott monitor lesz.

kormany_helye.jpg

Ezért lentebb helyeztük a kormányt 9cm-el. Mivel a kormány magasságát jó lenne megtartani (elférjen majd az ember lába), valószínűleg a teljes műszerfalat fogjuk 9cm-el magasabbra tenni.


muszerfal_kapcsolosor_front.jpg

A gyűjtáskapcsoló, főkapcsoló és a világítás kapcsolók sora így még elfér, az avionics viszont már nem fér be a kormány rúdja alá, ezért azt egy bő 5cm-el jobbra kellett tolni. 

muszerfal_kapcsolosor_back.jpg

A szimulátorban ez túl sok gondot nem okoz majd, mert ott csak néhány biztosítékhoz kerül közelebb, amit egyelőre még úgysem tudunk szimulálni. A kapcsolósor felett van amúgy egy biztosíték sor, erre majd kitalálunk valamit, egyelőre nem jellemző a szimulátorokra, hogy kezelné ezeket. Ha mégis találunk rá módot, akkor lesz ott majd egy nyomógomb sor is.

Most jöhetne a kapcsolók elektronikája, és programozása. Ez 10 kapcsolót jelent, így ugyanazt az arduinót, amit a műszerekhez használtunk, nem használhatjuk, kell belőle egy másik. Itt azért még jön egy kis gondolkozás, hogy lehetne ügysesen megoldani azt, hogy ne vegyen el 10 digitális bemenetet az arduionótól ez a 10 kapcsoló, mert ezzel gyakorlatilag elhasználnánk még egy Arduino micro-t és lenne még mit vezérelni.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://repszim.blog.hu/api/trackback/id/tr8114591164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása