Cessna 172 cockpit otthon

Építsünk szimulátort

Építsünk szimulátort

Annunciator - Arduino

2019. április 06. - C172Peti

Elkészült az arduino kód is a hibajelző panelhez és sikeresen összekapcsolódott a Java progival. Így már a szimulátortól kapott adatok alapján jelennek meg a fények.

annunciator_bredboard2.jpg

A már meglevő dolgokon módosítottam egy picit. Az ebben a postban leírt arduino kódot butítottam le, hogy ne 16 ledet vezéreljen, hanem csak egy darab 74HC595-ös IC-t használva, 8-at (amiből valójában csak 6ot használok). Ebben a postban volt szó arról, hogyan kommunikál az arduino a szimulátorral, itt a fékszárny visszajelzőhöz szükséges adat volt továbbítva. Ezt a kommunikációt egy byte-al kiegészítve most már az annunciatorhoz szükséges adat is közlekedik. Természetesen arduino oldalon ugyanezt a módosítást el kellett végezni.

Amiben ez a megjelenítő áramkör különbözik még a fent említettől, az annyi, hogy három darab 4N35 optocsatolót használok a shift regiszter vezérléséhez, így a ledes áramkört teljesen leválasztottam az arduinoról.

annunciator_breadboard1.jpg

Az optocsatolók beiktatásakor azt tapasztaltam, hogy az arduino gyorsabban tudja küldeni a jeleket, mintsem azt a 4N35 le tudná kezelni, így minden olyan esetben, amikor fel-le váltom a jelet ugyanazon a lábon, beraktam egy kis várakozást a kódba. Jelen esetben ez 0.1ms, ami a 8 bites regiszter feltöltésénél összese 1.7ms közbeiktatott várakozást okoz. Úgy gondolom, hogy ez nem ront majd a szimulátor élvezeti értékéből, jó tudni viszont, hogy erre figyelni kell. 

Ezek után most már jöhet a tényleges panel megtervezése és összerakása. Az elektronika és a programkódok prototípusa jól  szerepeltek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://repszim.blog.hu/api/trackback/id/tr3214744425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása