Cessna 172 cockpit otthon

Építsünk szimulátort

Építsünk szimulátort

Radio/Nav panel #1

2019. november 03. - C172Peti

Belekezdtem a rádió/navigáció műszer paneljának tervezésébe, egyelőre még csak nagyon alap szinten.

radio_nav_panel_front.jpg

Beledobáltam a 3D tervbe mindent, amire első körben gondoltam. 

A felső kijelző sor képes megjeleníteni a rádiós és navigációs készenléti és aktív frekvenciákat, A második sorba egyelőre csak a rádió csatornaválasztó kijelzőjét tettem bele.

radio_nav_panel_exploded.jpg

Belekerült kettő darab a házikészítésű dupla encoderemből. Bár az FSX nem tudja a 8.33-as rádiót kezelni, a kapcsolója bekerül. Talán az FSX 2020 tudja majd és talán tudok majd ahhoz is programmal csatlakozni. A többdigites LED kijelzőkről korábban már meséltem. Nyolc darabra van szükségem 3 digitesből a frekvenciákhoz, bár jelenleg csak két tizedes lesz használva a három helyett. Egy darab két digites is bekerül a csatornaválasztó megjelenítéséhez.

radio_nav_panel_back.jpg

A nyomógombokra (frekvencia aktiválás, csatorna választás) olyan mikrokapcsolókat használok, amiből jelenleg van itthon pár darab. Itt azért még lehet futok egy kört, hátha találok pont olyan méretűt és formájút, ami oda illik. Jobb híján egyelőre maradnak a mikrokapcsolók és tervezek rájuk majd egy gombot.

A műszer bekapcsolásához, hangerőszabályzáshoz, illetve a NAV állítócsavarjához egy egyszerű potmétert terveztem most bele. Bár ezzel kimarad a feeling, hogy bekapcsoljuk a rádiót, később nézek majd erre is egy olyan potit, ami kapcsolóval kezdődik. Őszintén szólva most túl nagy hangsúlyt ebbe a részbe nem fektetek, mivel a szimulátorban ez nem igazán lesz kihasználva (egyelőre legalábbis nem látom a fontosságát).

Összegezve, ez még korántsem egy kész terv, csupán az alkatrészek valamilyen rendezett formában összepakolva. Most jön az a rész, hogyan is rögzítsem a nyomógombokat, kijelzőket, állító csavarokat, magát a műszerdobozt.

 Mindez összefoglalva egy kis videóban is:

A bejegyzés trackback címe:

https://repszim.blog.hu/api/trackback/id/tr4315286148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása