Cessna 172 cockpit otthon

Építsünk szimulátort

Építsünk szimulátort

Radio/Nav panel #2

2019. november 22. - C172Peti

A 3D tervezés folyamán gyorsan kiderült, hogy a kijelző panelt nem árt előre megtervezni, mert meglehetősen szűkös hely áll rendelkezésre. Ha csak a kijelzőket szeretném a panelon, akkor minden gond nélkül megoldható lenne, de feleslegesnek látom annyi kábelt elvezetni róla, jó lenne, ha a mikrovezérlőt leszámítva minden elférne rajta.

radionav_schematic.png

Mivel egy MAX7221 -es IC 8 digitet tud vezérelni, a kijelzőket 2x3 + 1x2 digites csoportokra osztottam. Ebből kell nekem 3 csoport (24 digit), amivel megvan minden, kivéve a csatornaváltót. Annak a vezérlését később talán össze tudom valami mással kombinálni, így egyelőre a kijelző lábait kivezettem egy tüskesorra.

Kicsit vicces, hogy annak a két digitnek a kivezetése 10 lábat visz el, míg a másik 24 digithez mindösszesen 5 szál vezetéket kell majd rákötni a nyákra.

radionav_pcb.png

Hamarosan meg is rendelem a nyákot JLCPCB-ről, de még előtte párszor átnézem. Ez most egy picit kezd követhetetlen lenni, jó lenne nem nagyon mellé fogni.

radionav_pcb01.png

Maga az áramkör éppen elfér a nyákon. Értelemszerűen kétoldalasra lett tervezve. Azon az oldalon, ahol a kijelzőket látjuk, nem fog már semmilyen alkatrész elférni, mivel jó eséllyel a műszer frontjáig ki lesz tolva. Ezért az IC-ket, a szükséges ellenállásokat és a kivezető tüskesort a másik oldalára dobáltam.

radionav_pcb02.png

Ami miatt még picit aggódom, hogy stabilabb lenne a 4 sarkán rögzíteni a nyákot, de sehogy nem sikerült oda már furatot berakni. Így valamivel a középvonal alatt lesz a rögzítő furat. Így fog elhelyezkdeni a műszeregységben:

radionav_pcb_3d.png

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://repszim.blog.hu/api/trackback/id/tr6315319324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása