Cessna 172 cockpit otthon

Építsünk szimulátort

Építsünk szimulátort

USB Joystick

avagy készítsünk vezérlőt

2018. október 19. - C172Peti

Valamilyen Joystickot biztos használt már mindenki, USB-n rádugjuk a gépre, szimulátor indít, beállítgat, hogy melyik tengelyt, melyik gombot mire akarjuk használni és kész is vagyunk.

joystick

Készítsünk egy sajátot, amivel tudjuk majd állítani a műszereket, dúsítót, tolóerőt, bármit.

Nem túl hosszas keresgélés után ismerkedtem meg az Arduino családdal. Az Arduino Leonardo és a Micro lehet erre a célra alkalmas, mivel ezek ATMega32U4 mikrokontrollerrel vannak ellátva, ami támogatja az USB HID szabványt. 

USB HID (Human Interface Device)

Leegyszerűsítve: ez egy szabvány, amit implementálva a billentyűzet, egér, játékvezérlő kommunikál a számítógéppel. Ezt a szabványt követve nincs szükség külön driverek telepítésére a gépen, csak bedugjuk az USB-be és működik (gyakorlatilag bármilyen operációs rendszeren).

Pontosan ezt akarom most használni, a gépen csak a szimulátorban kelljen állítgatni bármit.

Arduino Leonardo

Részletesen itt találsz leírást róla. Aliexpress/Dealextreme-ről jelentősen olcsóbban hozzá lehet jutni valamilyen verziójához. Rendeltem már párat, egyikkel sem volt gondom. Arduino vagy Genuino néven célszerű keresni, de találkoztam már más nevekkel is. Figyeljünk vásárláskor, hogy legyen megadva a mikrokontroller: ATMega32U4.

Az arduino oldaláról le lehet tölteni ingyenesen egy IDE-t (fejlesztői környezet, amivel megírhatod a kódot és feltöltheted az arduinodra). Egyszerű használni, nagyon hasznos.

Szükségünk lesz egy Joystick Library-ra, van már készen a neten, felesleges időt tölteni a megírásával. Az ArduinoJoystickLibrary-t innen töltheted le.

Ezzel gyakorlatilag a szoftverkörnyezettel meg is vagyunk. Írhatunk remek kis programokat, amivel beolvassuk a vezérlőnk állapotát és azt továbbítjuk a gép felé. Ha minden jól megy, akkor a szimulátorban már csak hozzá kell rendelni valamit.

A következő bejegyzésben összerakok majd egy tolóerő kart, hogy kipróbáljuk hogyan is működik ez a gyakorlatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://repszim.blog.hu/api/trackback/id/tr8514299233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása