Cessna 172 cockpit otthon

Építsünk szimulátort

Építsünk szimulátort

Air Manager - X Plane, FSX, Prepar3d

2018. december 04. - C172Peti

Megnéztem mit is tud a Sim Innovations - Air Manager szoftvere, az első benyomásomat foglalnám itt össze. A címben a sorrend: X Plane, FSX, Prepar3d (és még ide jöhetne a végére az FS2) szerintem fedi a támogatottsági sorrendet is egyben.

Ez a progi arra lett kitalálva, hogy csatlakoztatni lehessen többféle szimulátorhoz és annak műszereit, vezérlőit megjelenítse, sőt lehetőséget biztosítson magára a vezérlésre is. Engem elsősorban a megjelenítés része érdekel, hisz a műszerfalat két monitorral tervezem megvalósítani, ahol a műszerek képét adná ez a szoftver. A vezérléshez viszont a fizikai gombokat, vezérlőket magam rakom majd össze.

Mint ahogy reklámozza is magát, valóban több száz (jelenleg 505 darab) ingyenes műszer elérhető, aminek grafikája és működése fel van programozva. Ebből a nagy körből engem most kimondottan a C172-esekhez való műszerek érdekeltek, amiből azért már nincs olyan sok. Ráadásul nem is feltétlen működnek egyből az A2A C172-esével. Mutatom a bal oldalát a leendő műszerfalnak:

 airmanager_a2a_c172_left_panel_borito.jpg

 Ide minden szükséges műszerből találtam egy verziót, bár nem minden működött elsőre. Az ingyenesen elérhető műszerek nagy része kimondottan a szimulátorok gyári modelljeihez készültek. Itt jön a képbe a címben szereplő sorrend is. Több műszert is találtam, amihez elkészült az X Plane szkript, de pl FSX-hez semmi sincs. Természetesen a lehetőség ott van, ezek a műszerek másolhatóak és vidáman meg lehet írni a szükséges LUA szkripteket, hogy működésre bírjuk más szimulátorokkal, vagy akár azonos szimulátoron belül más modellekkel.

A fentiek amúgy az FSX gyári C172-esével szépen mennek, mind a szimulátorban történt változás megjelenik, mind az itt eszközölt változások eljutnak a szimulátorba.

Tapasztalatok az A2A C172-esével:

  • magasságmérő: ez úgy ahogy van, nem működött. Néhány napi kutatás után sikerült megtalálnom milyen szimulátor változókat és eseményeket használ, ezeket átírva mostmár teljes funkciójával megy
  • műhorizont állásszögjelző: bár ez állítható az Air Manager-ben, sőt a C172-esen is, de nincs hozzá a szimulátorban változó, szóval nem érvényesül a változás a másik oldalon. Tény, hogy hatása sincs a repülésre, de itt valamit majd ki kell találni a cockpitben :)
  • EGT jelölő: ugyanez a helyzet, nincs hatása semmire, a változások nem lépnek érvénybe
  • időmérő/hőmérséklet jelző. Ezt még nem néztem meg alaposan, de nem a szimulátor értékeit mutatja. A szkript szerint X Plane -re és FSX-re van felkészítve

 

A műszerfal jobb oldalára két com/nav egységet találtam, ezek működnek és egész jól is néznek ki. Bár van egy autopilot rendszer is, valamiért ez például csak X Plane szkriptekkel lett ellátva, így ez sajnos rám vár, hogy leprogramozzam FSX -re is. Remélhetőleg a teljes szkript logikát tudom használni és itt is a "vadászat" indul el, hogy melyik változót kell lekérdezni a szimulátorban, illetve milyen eseményeket kell generálni. Ha valaki aki olvassa ezt, végigjárta már az utat, ne habozzon megosztani velem :)

Őszintén szólva azt reméltem, hogy legalább minden műszerből lesz egy valamilyen, ami működik és esetleg az időt arra kell majd fordítani, hogy szebben nézzen ki. Cserébe egész jól kinéző cuccokat kaptam, amihez viszont kell még némi szkript írás. A jobb oldalon levő műszereket viszont gyakorlatilag nulláról le kell benne fejleszteni:

  • intercom/nav választó
  • GPS
  • ADF
  • transponder
  • autopilot - bár van egy X Plane -re szkriptelt verziója, tartok tőle, hogy sok dolog lesz vele

 

Azért még mindig bízom benne, hogy mire összeáll a cockpit, azt mondom majd, hogy megérte ez a progi az árát, egyelőre viszont sok-sok nem várt munkát látok vele. 

A sok szoftveres dolog után felüdülés lesz egy kis 3D tervezés megint. Itt az ideje, hogy a műszerek keretei fizikai alakot öltsenek. A tervek szerint ezzel folytatom majd.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://repszim.blog.hu/api/trackback/id/tr9414413882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása