Cessna 172 cockpit otthon

Építsünk szimulátort

Építsünk szimulátort

Műszerfal fúrása - marása

2019. január 05. - C172Peti

Odáig "egész könnyedén" eljutottam, hogy a leendő szimulátor műszerfalára felrajzoltam a műszerek pontos helyeit, megjelölve a furatokkal, a kimaratandó fülekkel (amivel a műszerfalhoz lesz csavarozva a keret) és a vezetékek útvonalával. Mivel nem nagyon vannak asztalos szerszámaim (körvágó és felső maró), ezért ellátogattam egy ismerősöm asztalos műhelyébe és segítséget kértem tőle. 

"Csak néhány lyukat kellene fúrni, meg kimarni ezt-azt"

Lett belőle egy több, mint három órás munka, de jövök inkább a lényeggel, mire jó odafigyelni. Először is a (szerintem) legegyszerűbb művelet: fúrjuk ki a műszer kereteket. 3 féle méretem van az átmérőkre:

  • 80,5mm - a nagy műszerekhez
  • 53,5mm - a kis műszerekhez
  • 55mm - az OAT-hoz 

Itt jött számomra az első meglepetés: a körkivágók bizony meghatározott méretekben vannak, nem úgy megy az, hogy én akarok egy 80,5mm-es átmérőt és akkor az lesz. A műhelyben volt 80mm-es, ami első ránézésre jónak is tűnt a nagy műszerekhez. Volt továbbá 51 és 56 mm-es. Fogtunk hát egy másik rétegelt lemez anyagot és megindultak a próbafúrások.

Az érzés jó volt, a 80-as körkivágó pont megfelelő lett. Picit szoros, de akár egy csiszolóvászonnal is lehet annyit tágítani a körön, hogy kényelmesen beleférjen.

img_0479_kicsi_2.jpg

A kis műszerekhez (53,5 és 55mm), az 56-os nagy volt, ahogy számítottunk rá. Bár Gábor festőműhelyéből már megtanultam, hogy a mestertapasz mindent megold, itt nem tudtam volna hasznosítani ezt a tudást a hézag betömésére, mivel a rögzítő csavarok furatai is beleestek volna már ebbe. Maradtunk hát az 51-es méretnél. Itt annyit tudtunk még trükközni, hogy picit széjjel hajtottuk a lemezét. Legnagyobb meglepetésünkre, ez az apró művelet elég volt ahhoz, hogy az 53,5mm-es műszerkeretek picit ugyan erőszakolva, de belefértek a kivágott lyukba. Maradt még az OAT keret, a maga 55mm-es átmérőjével, ennyit már nem lehetett a körkivágón tágítani, így előkerült egy maró szár. Ez nem a késes maró, hanem ami úgy néz ki, mint egy sajtreszelő (biztos van ennek pontosabb szakmai neve). Ezzel miliméterről miliméterre haladva addig tágítottuk a kört, míg végül belefért a keret.

img_0480_kicsi.jpg

Ezzel a lyukak készen is vannak, jöhet a marás. A rétegelt lemez 8mm vastagságú, a műszer keretek úgy vannak megtervezve, hogy a tartó fülek 4mm vastagok, tehát ehhez 4mm-t kellett kimarni a műszerfal hátoldalából. A praktikusság kedvéért a vezetékek útját is pont ilyen mélyre terveztük. Ezzel nagyjából nincs gond, 4mm-es mélységet könnyedén le lehet vinni egy felsőmaróval. Ott vannak viszont a vezérlő elemek (a forgójeladók), amiknek a helye a műszerkeretbe van tervezve, így amelyik műszernél ilyen van, ott a teljes 8mm-et át kell marni. Ennek pontosnak kell lennie, mert ez látszik a műszerfal első oldaláról is. Következett egy próbamarás, ahol megnéztük, hogy a 8mm-es vastagságon tudjuk-e a marót olyan pontosan mozgatni, hogy szépen ki lehessen marni a vezérlők helyét. Miután meggyőződtünk róla, hogy menni fog, hozzá is láttunk.

img_0481_kicsi.jpg

Ahogy a vezérlők helyei is meglettek, már viszonylag egyszerű volt a 4mm-es mélységben a marás. Ennek igazán nagy tétje nem volt már, a műszerfal elülső oldaláról ebből semm nem látszik. A lényeg az volt, hogy legalább a felrajzolt rész lehetőleg pontosan 4mm mélységben legyen kimarva. 

img_0482_kicsi.jpg

Utána jött a próbálgatás, minden műszerkeretet a helyére. Itt-ott igazítani kell még picit, de a végeredmény pazar lett.

img_0484_kicsi.jpg

Az asztalos munkák után az alábbiakat csinálnám másképp legközelebb:

  • célszerű a műszerkeretek méreteit úgy tervezni, hogy legyen legalább a közelében levő körkivágó méret, vagy fel kell készülni a kör tágítására maróval/csiszolóvászonnal. Minél többet kell rajta tágítani, annál valószínűbb, hogy inkább ovális, mintsem kör furatunk lesz
  • a műszerkeretek rögzítő fülei rengeteg plusz munkát adtak és valójában túl nagy funkcionalitásuk nincs. Ezeket a műszer kereteket fülek nélkül simán bele lehetne ragasztani a műszerfalba, front oldalról pedig csak dísz csavarokat becsavarni, hogy jól nézzen ki
  • 4mm -es rétegelt lemezzel dolgoznék legközelebb. Bár szükség van a 8mm vastagságra a rotary encoderek és a vezetékek miatt, de sokkal egyszerűbb lenne néhány 4mm vastagságú léc használata távtartónak, mint alagutakat marózni

A tapasztalat gyűlt ezzel a munkafázissal is, eljött az ideje, hogy "bedrótozzuk" az elektronikát.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://repszim.blog.hu/api/trackback/id/tr6314536908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lenörd hofstadter 2019.01.06. 16:51:04

"Az asztalos munkák ..."

Ez biztos?
Felsőmaró mellett kukoricamaróval (szövegkörnyezet erre utal) kell kitágítani a lyukat, hogy elférjen a műszer?

gabrie77 2019.01.06. 20:14:30

@lenörd hofstadter: Taníts kérlek! Mi az a kukorica maró, és hogyan tudnám annak a használatát elsajátítani?

C172Peti · http://repszim.blog.hu 2019.01.06. 21:42:52

@lenörd hofstadter: rákerestem gyorsan mi lehet az a kukorica maró , ha erre gondolsz: cncpart.cdn.shoprenter.hu/custom/cncpart/image/cache/w900h500wt1/product/maro/kukoricamaro_1.png?lastmod=1542880764.1482236000 akkor határozottan nem ez a szerszám az. Rákérdezek majd mi a pontos neve.

lenörd hofstadter 2019.01.07. 11:46:49

A kukorica maró az, amibe bele tudtok kapaszkodni, és eltusolni, hogy lövésetek nincs a felsőmaró használatáról.

C172Peti · http://repszim.blog.hu 2019.01.07. 14:01:53

@lenörd hofstadter: Gondolom észrevetted, hogy ez nem egy asztalos blog és nem is egy mechanikus megmunkálásról szóló szakmai oldal. Egyszerűen csak megosztjuk a tapasztalatainkat, amikkel találkozunk a szimulátor építése közben. Szeretjük az építő kritikát és igazán szívesen veszünk minden tanácsot, hogy mit - hogy kellene másképp csinálnunk. Mivel semmi konkrétumot nem írtál, hogy ezt így vagy úgy lenne jobb csinálni, ezért számomra ez csak egyszerű trollkodásnak tűnik. (amit igazából nem értek, hogy egy 4 követővel rendelkező blogon miért jó dolog ez, még csak közönség sincs hozzá )
süti beállítások módosítása