Cessna 172 cockpit otthon

Építsünk szimulátort

Építsünk szimulátort

Radio/Nav panel működési anomáliáinak feloldása

2020. február 18. - C172Peti

Az előző postban leírtam egy komoly 

Kaptam pár tippet Ágostontól a youtube videó alatt, aminek alapján sikerült megoldani ezt a gondot.

Szerinte bizonyosan valamilyen zaj okozza ezt a problémát. Felhívta a figyelmem, hogy a MAX7221 adatlapja erősen javasolja a zajszűrő kondenzátorok használatát, amelyet olyan közel kell beépíteni az IC lábaihoz, amennyire csak lehet. Erre lett a lenti megoldásom, a nyák másik oldalán közvetlen az IC-k V+ és GND lábai közé iktattam egy 10uF és egy 100nF -os kondenzátort. 

radio_nav_panel_kondenzator.jpg

Ez még így kevés volt. Felmerült, hogy megfelelően szigetelt kábelre lenne szükség az arduino kommunikációhoz, illetve rendkívül fontos, hogy a legkisebb kontakt probléma sem merülhet fel. Amikor nekiálltam ezeket végigpróbálgatni, azt tapasztaltam, hogy random más arduino lábakra kötve a panelt (a programot ennek megfelelően módosítva) megszűnt a jelenség.

Ehhez a teszteléshez egy arduino mega boardot használtam, a kényelmes, előre forrasztott csatlakozókkal. 

arduino_mega_connector.jpg

Lássuk be, ez tényleg kényelmes és az esetek legnagyobb részében megfelelő minőségű is, de úgy látszik a folyamatos SPI kommunikáció azért már kifog rajta, ha picit is lazábban van benne egy vezeték.

A lényeg, hogy ez megoldódott, lehet továbbmenni, nincs itt semmi látnivaló :)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://repszim.blog.hu/api/trackback/id/tr2315480314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.02.18. 20:18:38

A kontakthiba legbiztosabb forrása a forrasztás helyetti dugaszolás. Ezek a próbavezetékek tényleg nagyon hasznosak, de már néhány csatlakozás után érezni a lazulást.

Halad ez szépen mindamellett :)

C172Peti · http://repszim.blog.hu 2020.02.19. 20:19:25

@Könyveslány: igen, pont az első digit lábakat használom mindig, ha csak gyorsan ki akarok próbálni valamit és meglepő módon pont csak azokkal volt gond.
Folyamatos tanulás ez nekem... felkerül a hibakereső listámra a tüskés csatlakozás ellenőrzése :)

kkm.furdancs 2020.02.22. 20:03:08

Szerintem a legcélravezetőbb (ezt már a paneltervezők is számításba vették), hogy mikor beépítésre készen áll, a dugaszok melletti forraszlyukakba véglegesen beforrasztod. Egy olcsósító alternatíva, mikor próbálgatáshoz, programozáshoz UNO-t használsz, a véglegeshez pedig az olcsóbb változatot.
Pl.
Atmel Atmega 328P-AU MCU (5V kivitel) + CH340G USB TTL IC, kábel nélkül
Arduino komaptibilis, programozó lábak kivezetve
ATmega328 16MHz
20 digitális ki/bemenet, portok : TX , RX , D2 ~ D13, A0 ~ A5
8 analóg bemenet : A0 ~ A7
6 PWM : D3 , D5 , D6 , D9 , D10 , D11
1 pár TTL RX/TX láb kivezetve
Soros letöltési lehetőség programoknak
VCC: 3.8-12V DC

Nem írok külön a szarvkormányos íráshoz, de azóta biztosan sok tapasztalatot szereztél 3D nyomtatásból. Nem értettem ezt a "10 cm3 max nyomtatható anyag". 200*200*200 mm tárgynagysággal szerintem két részből megvan, legfeljebb azért érdemes kisebb darabokra szedni a tervet, hogy lapos oldalak feküdjenek fel a tárgyasztalra, így nem kell támasztékot nyomtatni.
A furdancs.blog.hu oldalon találsz 3D nyomtatásos segédleteket, de szívesen válaszolok kérdésekre (teefonon), mert tiszteletre méltó, amit csinálsz.

C172Peti · http://repszim.blog.hu 2020.02.24. 11:00:49

@kkm.furdancs: néhány arduinóm van csak, ami dugaszokkal van ellátva, ezeket rendszerint breadboardokkal használom. Egyszerű, gyors, sosem volt vele gondom (vagy egyértelműen kontakt gond :)))
A legtöbb arduinóm panelként van meg, tüskesorral, ezek közvetlenül forrasztva vannak/lesznek panelra.

3D nyomtatás: 10x10x10cm a rendelkezésemre álló 3D nyomtató kapacitása. Ez egy reknforce rf100-as gép, ez fért bele anyagilag (ami kompakt, összeszerelt, garanciás). A 3D nyomtató építése egy külön szakma, rengeteget olvastam a témában és az lett az eredmény, hogy nem akarom azt elsajátítani. Ez a gép évek óta működik remekül, tárgylap kalibrálásán kívül mást nem kellett vele csinálnom. Cserébe vannak erős kompromisszumok a nyomtatott méretben és anyagban :)
süti beállítások módosítása